Tiada Istilah Perkhidmatan Percuma - Melastik Bintang

Tiada Istilah Perkhidmatan Percuma - Melastik Bintang

 Tertarik dengan status yang dimuat naik oleh blogger +Melastik Bintang di laman facebook beliau.

Pemilik blog www.melastikbintang.com yang juga merupakan Social Media Expert memuat naik status beliau yang menyatakan beliau akan speechless bila ditanyakan soalan begini.

Rasanya, bukan dia seorang sahaja yang akan speechless bila berada dalam situasi begini.

Semalam gua dapat email dari satu company yang inginkan gua buat review untuk company dorang.
Kalau dilihat dari background company xsure besar atau tidak. Tapi itu bukan persoalannya..

Setelah berbalas email beberapa kali akhirnya gua dapat soalan seperti dibawah.

'is there a fee for doing review for company ?'

Lalu gua berikan jawapan kepadanya tentang rate review di blog gua.

Sehingga hari ini jawapan gua tidak dibalas dan email gua juga tidak dibalas. Ini biasa dah gua hadap...

Gua memang x expect soalan macam tu akan keluar... Pikir logik, korang guna servis mesti kena bayar kan.. Ke company ni memang betul tak tahu ada fees ke tidak...smile emoticon xpelah kita bersangka baik....

Objektif company tersebut : Mungkin company tu nak jimatkan kos pengiklanan dengan beriklan di blog picisan gua....

Sorry... But i can't do a free free job/advertising because my SALARY comes from my BLOG.. Dan gua seorang penulis sepenuh masa.. Blogger sepenuh masa tak dapat fix income setiap bulan macam blogger separuh masa.. Dan gua rasa blogger separuh masa pun takkan accept kalau buat kerja percuma.. Kecuali ada benefit untuk dia dan blog..

Tapi bagi gua, gua ada value sendiri.. And i have pride...

Nak ke korang bagi servis review secara percuma? Bukan mudah nak menulis dan buat satu review.. Seriously...

Tapi ianya atas diri sendiri juga... Terpulang pada korang.. Nak terima pun boleh kalau dapat advertising secara percuma.. Tepuk dada tanya selera...

** Status ini dicopy paste dari laman facebook beliau **


Tiada Istilah Perkhidmatan Percuma - Melastik Bintang

Begitulah luahan blogger yang pernah memenangi anugerah Best New Media 2014 dan Best Motosport Blog 2015.

Bicara Bro : Semalam, ada pihak yang bertanya kepada Bro. "U memang tak letak apa-apa charge pada blog kan"

Terkedu Bro kejab.

Bro bukan seorang yang berkira sebenarnya. Ada perut anak isteri perlu dijaga.

Tak salah jika sudi minta quotation untuk menggunakan khidmat Bro. Tapi jangan la senyap lepas terima. Kadangkala kita boleh bawa berbincang. 
Share on Google Plus

About Bro Framestone

Seorang blogger yang hensem, macho, kacak (Siapa nak puji kalau bukan diri sendiri). Pernah bekerja sebagai Social Media Exective (5 tahun pengalaman) dan sekarang banyak buat kerja Freelance sambil menghabiskan masa dengan anak dan isteri. Pemilik blog www.broframestone.com.