Jangan Riak Dapat Bagi Bayi Susu Badan - Nurulbadiah Lai

Baru-baru ini, heboh tentang statement yang dikeluarkan oleh seorang ustazah dalam salah satu segmen bual bicara di TV3.

Dimana, beliau ada menyataakn sekiranya memberi susu ibu kepada bayi, maka bayi akan mendapat DNA dari lembu tersebut. Dan perkara ini mendapat banyak respon yang menghentam ustazah berkenaan.

Bagaimanapun, berbeza dengan ex-blogger, Nurulbadiah Lai dimana beliau kecewa dengan komen dari ibu-ibu yang turut menghentam mana-mana ibu yang gagal memberikan susu badan kepada bayi mereka.

Di sini, Bro kongsikan kenyataan yang dimuat naik beliau di laman sosial.

Riak Bagi Bayi Susu Badan - Nurulbadiah Lai


********* Riak Bagi Bayi Susu Badan - Nurulbadiah Lai *********

Saya sebenarnya faham apa yang ustazah cakap tentang kebaikan susu ibu. Cuma kurang bersetuju term DNA lembu masuk dalam badan anak bila bagi susu lembu kepada anak. Dan statement tu memang mengguris hati ibu2 yang x mampu bf anak sepenuhnya.

Tapi tujuan saya up status bukanlah pasal isu ustazah sangat, tapi lebih menyampah dengan komen2 ibu yang boleh bf anak yang komen mcm dia paling terror dan dia pulak pemberi rezeki.

Saya ulang hanya menyampah dengan orang yang komen berbaur riak sahaja.

Kenapa saya cakap macam tu?

Sebab dia boleh cakap ibu2 yang x bf anak ni x berusaha. Tak tau teknik penyusuan. Tak tau itu ini. Alasan situ sini. Amboi bahagianya cakap macam tu kat orang.

Tak kena kaki sendiri. Tak tambah lagi duk cerita tentang kilang susu dia tu yang mencurah curah2.. Tak cerita tentang usaha dia yang mendatangkan hasil.

Nak cerita benda positif nak bagi semangat kat orang lain boleh, tapi jangan disudut yang lain mencela. Macam ko nak jual barang ko, ko boleh promote cakap barang ko bagus tapi jangan kutuk barang orang lain.

Rasanya sekarang ibu2 dah ramai celik IT, Google je dah dapat tau apa nak dibuat tapi kalau x mendatangkan hasil nak buat mcm mana?

Allah da bagi alternatif lain. Dari nak biar anak kelaparan, insyallah susu formula pun ada kebaikannya asalkan anak sihat.

Ada yang siap cakap apa ustazah ckp 99% betul bahawa DNA lembu masuk dalam badan anak. Doktor pun x cakap macam tu. Saintis pun x cakap macam tu how come kita yang xde ilmu boleh cakap.

Nampak macam hanya ayat je, tapi tahu x kesan dia?

Selama ni peah nampak maimon bagi susu formula kat anak peah dah cakap, ko ni maimon xsayang anak ke yang duk bagi susu binatang kat anak? maimon dah cukup terasa dah.tetiba arini peah cakap, ko ni maimon nanti besar anak ko jadi macam lembu jangan lah ko heran sebab ko dah masukkan DNA lembu dalam badan anak ko.

Nampak x kesan dia?

Jangan cakap bab terasa or x. Lalui dulu baru tau terasa ke x. ni dia dapat bf anak dia boleh plak cakap jangan terasa kalau x salah.amboi ko boleh lah cakap sebab ko xde kat tempat tu,cube ko berada kat tempat tu,ko pon nyampah macam apa yg aku menyampah ni.sy ni cmpur susu bf n fm.mmg x ckup susu sy.sy dh mkn vitamin,shaklee pon ye,nasib sy ade duit bleh beli tp xde hasil pon.ank sy nangis x kenyang.so mak sy ckp nape nk susahkan diri,Allah bg pilihan lain.so sy bg susu fm cmpur ngn bg bru anak x nangis,kenyang.yg ckp pong pong kene amik vit lah supplent lah ade pikir x ,semua org mampu ke?so sbb tu kene sensitiv skit.bile x pandai sensitif,jgnlah riak weh duk ckp mohom ibu yg x bf anak jgn terasa sgt lah,x nk ikut apa alquran ckp,nabi pon minum susu ibu.Allah negatif sgt kamu semua,,walaupon dlm alquran sbut pasal susu ibu,jgn lupa ade jugak dlm
Alquran sebut pasal ternakan lain yg halal dimakan n manusia bleh mendpt manfaat darinya termasuklah susu..sy sebenarnya sedih dgn komen2 yg brckp ttg agama tp dia sndiri x percaya qada qoda rezeki yg Allah turunkn pd org lain.kalaula susu tu bleh dibancuh mcm kite buat air teh tu bleh lah nk sembang kencang pon.ni dia dihasilkn oleh kilang susu dlm bdn kite,xde button start n pause or stop.hanya berusaha sahaja tp hasilnya Allah yg beri.klu nk pertikai lagi,anggap mcm ni,org kawen..mase subur dh elok,semua xde masalah tp x pregnant2,,kalaulah anak tu bleh lukis sendiri xpe nk buat ayat sentap x berusaha lah apa,ni Semua Allah yg punyer..
Share on Google Plus

About Bro Framestone

Seorang blogger yang hensem, macho, kacak (Siapa nak puji kalau bukan diri sendiri). Pernah bekerja sebagai Social Media Exective (5 tahun pengalaman) dan sekarang banyak buat kerja Freelance sambil menghabiskan masa dengan anak dan isteri. Pemilik blog www.broframestone.com.