Semua Ini Ujian Dari Allah SWT - Fadzil Khairi

Siapa yg menjalankan bisnes pasti terasa akan kejatuhan sales sebulan 2 ini. Begitu juga yg menjalinkan tender dgn kerajaan, jikalau dl payment sekitar sebulan atau 2 bulan, kini ada syarikat2 yg hampir 6 bulan tidak dibayar oleh kerajaan lalu memberi kesan kepada pekerja2 terutama company2 yg mengambil pekerja buruh warga bangla, indon dll.

Hal ini disebabkan beberapa faktor.
Kuasa membeli yg ada pada rakyat telah jatuh berikutan harga brg yg naik, sedangkan gaji x naik2. Harga brg pula terpaksa dinaikkan berikutan harga bahan mentah yg diimport jauh lebih tinggi disebabkan nilai matawang rm yg merosot paling teruk dlm sejarah. Kerajaan pula menanggung beban hutang yg sgt tinggi sehingga kenaikan kadar tol, pulangan GST, kenaikan tambang pengangkutan awam tidak cukup2 membayar hutang2 yg semakin beranak pinak.

Jika dilihat dgn mata kasar, ya, semua ini salah anak tun razak yg sorang tu. 1MDB, isu derma 2.6 bil dll. Bila dilawan, anda akan disimen dlm tong drum. Beliau menjerit2 di persidangan ameno bhw beliau komited membela rakyat. Sedangkan itu semua sandiwara. Jika mahu bela, gunakanlah 2.6bil derma tersebut utk rakyat.

Itu jika dilihat dgn mata kasar. Sebenarnya semua ini ialah ujian dr Allah. Allah yg naikkan pemimpin yg korup. Allah yg jatuhkan ekonomi umat Islam. Allah yg uji saudara2 kita di Syria, Palestin dll.

Tahukah anda apa sebabnya?

Sebabnya ialah manusia telah lari dr perintah Allah. Hr ini kehidupan Nabi saw malu utk diamalkan dan kita berbangga dgn kehidupan yahudi. Cth paling simple, klu u all g makan2 di seminar atau mesyuarat anjuran kerajaan, utk minum ptg atau kudapan pg, anda akan makan di meja tinggi secara berdiri cara yahudi. Jika anda ambil makanan n makan duduk cara Nabi, pasti semua mata memandang anda. Itu belum lg bab tandas, bab pakaian, bab hiburan dll. Sedikit demi sedikit kita mengyahudikan diri kita.

Kemudian hr ini manusia meninggalkan kerja Nabi saw. Kemungkaran dibiarkan di depan mata. Yg pergi ke surau dan masjid pn x mempedulikan saudara2 yg tinggalkan solat.

Patutlah senjata org islam (doa) telah tumpul. Tiada lg bantuan Allah. Keyakinan kita pada kekuatan sendiri, yakin pd duit, ekonomi, senjata dll. Tiada lg yakin pd Allah.

Sebab itu hr ni org Islam di hina. Balik2 salahkan cina dap dll. X pernah nak salahkan diri sendiri. Sedangkan kita hr2 runtuhkan agama dgn x tunaikan solat. Berapa ramai yg x tunaikan zakat, jauh lg sedekah. Kita berkira2 utk agama, tp utk dunia, pejamkan mata shj.

Zaman sahabat tiada kuasa nuklear, tiada senjata hebat2, sahabat2 pakaian dan makanan pn cukup2 shj. Namun Allah muliakan mereka dgn 3/4 dunia di bawah tapak kaki mereka.

Imam Malik rah. beritahu, tiada cara lain utk islahkan (memperbetulkan) umat ini selain dr cara Nabi saw. Buatlah apa2 program yg habiskan jutaan ringgit, akademi quran ke, daei ke, ustazah pilihan ke, pencetus ummah ke, kejahilan ummat ini tidak dapat dibuang... selagi umat ini tidak kembali kepada jalan Nabi saw dan juga jalan Nabi Ibrahim as yakni jalan pengorbanan, bantuan Allah takkan sampai pd ummat ini.

Hr ni ummat islam paling takut berkorban. Org tabligh br ajak belajar2 korban (korban laa sgt) dgn kuar 3hr, da mcm2 alasan kita bg. Belum briged Al Qassam ajak korban nyawa,tinggalkan keluarga, samada hidup atau mati, jihad sebulan dua di palestin, mesti macam2 alasan kita bg, nak keja laa, byr hutang laa, kucing xda sapa bg makan laa, ladang xda sapa nak jaga laa, sy takut mati laa...

Sampai bila bantuan Allah xda bersama ummat ini. Bila laaa nak tunggu saf solat subuh sama dgn banyaknya saf solat jumat

Semua Ini Ujian Dari Allah SWT - Fadzil Khairi


P/s: gambar ini bukan anak tun razak... ni anak tun lain... suka cium keris... cium quran dapat gak pahalanya

Penafian : Artikle ini di salin dari status yang dimuat naik oleh saudara Fadzil Khairi di laman facebook beliau. - Sumber -
Share on Google Plus

About Bro Framestone

Seorang blogger yang hensem, macho, kacak (Siapa nak puji kalau bukan diri sendiri). Pernah bekerja sebagai Social Media Exective (5 tahun pengalaman) dan sekarang banyak buat kerja Freelance sambil menghabiskan masa dengan anak dan isteri. Pemilik blog www.broframestone.com.