Kisah Pemandu Teksi Jahanam - Shahzeeq Shahren

Pemandu Teksi Jahanam - Shahzeeq Shahren

Kisah taxi driver jahanam.

So I was hailing for cabs, since they are all saying we are not being supportive. 5 mins later, a cab stopped.....

Me : Bang, saya nak ke solaris (I was at publika)
*cab smelled like gudang garam*
Taxi : Solaris tak ambik.
Me : *puzzled* Aik kenapa bang? Saya bayar kot ikut meter.
After making a d**k face he accepted the ride.

Traffic was abit hectic so it took him a while to get me there. On the way, he said...

Taxi : Biasa kalau dekat tambah 2 ringgit, mau cover cost.
Me : Ha? Ada tol ke bang?
Taxi : Bukanla, ini sewa punya taxi, mau cost lebih.
Me : Oh ok...

So we arrived at Solaris and the total far was about 5 bucks lah, and he said..

Taxi : Ok RM 5 + RM 2, RM7 lah.
Me : Hmmm....

This is the part where I had to say something ( more or less sounded like this )

Me : Bang, RM2 tu saya boleh bagi, tapi kalau abang nak buat dekat orang lain, saya rasa dah tak betul, ini kalah ceti bang. Taxi abang bau macam kedai snuker, kereta macam nak runtuh, abang pakai pun selebet. Kesian taxi driver yang lain dok kerja keras, abang buat rosak nama. Kalau nak pau saya RM2, takpa, saya bagi. Nah saya bagi RM10 terus, duit baki tu abang buat pi minum, sambil tu, renungkanlah apa yang saya cakap tadi...

Lepas ni aku naik basikal. Konpem...

Kredit : +Shahzeeq Shahren  (status facebook beliau), Gambar sekadar hiasan.

Bicara Bro : Sebab itu ramai orang lebih suka menggunakan perkhidmatan alternatif selain teksi.
Share on Google Plus

About Bro Framestone

Seorang blogger yang hensem, macho, kacak (Siapa nak puji kalau bukan diri sendiri). Pernah bekerja sebagai Social Media Exective (5 tahun pengalaman) dan sekarang banyak buat kerja Freelance sambil menghabiskan masa dengan anak dan isteri. Pemilik blog www.broframestone.com.