Tips Elak Kebuluran Dikalangan Mahasiswa - Sobri Mansor

Tips Elak Kebuluran Dikalangan Mahasiswa - Sobri Mansor

Tips untuk elak kebuluran dikalangan warga mahasiswa universiti:
  1. Daftar sahaja masuk kolej kediaman, pakat dengan kawan sebilik atau kawan dari bilik lain. ajak kongsi sorang sikit duit collection untuk beli barang dapur mcm beras, gula, garam, bawang dan sebagainya. Beli barang dapur dekat supermarket atau kedai koperasi. Masak ikut giliran. kalau yang tak pandai masak, belajar bagi pandai. Janji pandai goreng telur dadar oun dah ok.
  2. Kalau cara no1 tak mampu nak buat sebab sibuk dengan kuliah dan tugasan, kongsi duit sorang sikit, beli beras. Pinjam periuk nasi dari senior atau super duper senior kat blok. Masak nasi. lauk dan sayur beli dekat warung. Kongsi jugak dengan kengkawan kat bilik. Air tak payah tapau ikat tepi. Buat je air sirap. sirap beli di kedai. Sebotol parti sirap baru Rm2.
  3. Hujung minggu takde kuliah, buat keeja sampingan. Kalau hati dah kental tidak takut dengan cabaran dan dugaan, ikut masuk PALAPES (ROTU). Elaun pun dapat. Makan pun dapat waktu latihan. 5x sehari tu beb. Jadi dah jimat kos untuk makan.

Tips ini telah diuji keberkesanannya bermula dari tahun 2001 sehingga tahun 2004.

Kompom duit poket jimat sampai akhir sem dengan syarat bukan pakai handphone nokia 3210, 3310, butterfly atau sebagainya.

hehehe.

Sekarang jangan la beli hangphone Iphone, Samsung galaxy atau sony experia time study. tu yang kebulur

- +Sobri Mansor  -
Share on Google Plus

About Bro Framestone

Seorang blogger yang hensem, macho, kacak (Siapa nak puji kalau bukan diri sendiri). Pernah bekerja sebagai Social Media Exective (5 tahun pengalaman) dan sekarang banyak buat kerja Freelance sambil menghabiskan masa dengan anak dan isteri. Pemilik blog www.broframestone.com.