"Jangan Nak Demand Gaji Tinggi Jika...", Siti Najihah

"Jangan Nak Demand Gaji Tinggi Jika...", Siti Najihah

Ni nak pesan.

Awak belajar tinggi tinggi sampai university tapi simple rule or attitude tulis email untuk send resume pun fail?

Dengan tak ada subject. Tak ada intro perkenalkan diri at least 2-3 baris. Then nak demand gaji tinggi?

Daripada email awak pun dah tunjukkan awak tak ada adab lagi nak mintak kerja? Lupakan.

Those yang send resume kosong dengan berbekalkan attachment resume sahaja, aku tak kan buka. In fact aku akan terus delete.

Terasa?

Apa perasaan kau, orang masuk rumah kau tak bagi salam? Tiba tiba main terjah.

Buat rugi je belajar sampai university kalau simple adab tulis email nak mintak kerja pun kelaut.

Kalau terasa, re-send la email properly. Aku akan consider.

Lepas tu belajar la tulis resume serupa orang ada degree. Agaknya kalau mintak cover letter mau terkencing deme ni. Zzz

Luahan +siti najihah hussin di laman facebook.


Bicara Bro : Dulu pernah handle permohonan jawatan kosong untuk mengantikan gua. Dalam sehari, berpuluh call dan email masuk yang nak apply.

Dalam banyak-banyak, gua pilih awek yang datang walk-in. Resume cantik dalam sampul sekali dengan CV.

Selak resume pun lengkap dan xmenyakitkan mata. Maka, gua boleh berhenti kerja dengan tenang selepas tue.

Seronok kerja waktu tue. Ada driver, Jabatan Perdana Menteri dah macam rumah ke-3 selepas ofis. Ok, itu dulu la.
Share on Google Plus

About Bro Framestone

Seorang blogger yang hensem, macho, kacak (Siapa nak puji kalau bukan diri sendiri). Pernah bekerja sebagai Social Media Exective (5 tahun pengalaman) dan sekarang banyak buat kerja Freelance sambil menghabiskan masa dengan anak dan isteri. Pemilik blog www.broframestone.com.